Teachings offered by Upasaka Culadasa

Sample Daily Personal Retreat Schedule

Sample Daily Personal Retreat Schedule.pdf

This sample schedule is meant to provide one example of a possible daily schedule.Some people like to get up early,  others  have better meditations in the evenings and like to stay up later.   People’s rhythms also change seasonally.

We require a minimum of 5 hours of formal practice,  dedicated practitioners here often do 8-10 hours of practice per day.

You create your schedule to match your optimal rhythm while synchronizing with the meditation hall schedule.

Sample Schedule

5:45am                             Wake up & tea !

Meditation Hall,  Early morning Sessions – 60 minute sits, 15 minute walks

6:00– 7:00                       Sitting meditation

7:00 – 7:15                       Walking meditation

7:15 – 8:15                      Sitting meditation – 2 sits before breakfast – a wonderful start to the day

Meditation Hall,  Morning & Early Afternoon Sessions – 30 minute walks, 45 minute sits

8:15 – 8:45                       Breakfast

8:45 – 9:30                       Yogi service – chores/ tasks to care for the land, facility and/or people

9:30 -10:00                       Walking meditation

10:00 – 10:45                   Sit

10:45 – 11:15                  Walk

11:15 – 12:00                  Sit

12:00 – 12:30                  Lunch

12:30 – 2:30                    Personal time (Rest, shower, exercise, hike, etc.)

Meditation Hall, Afternoon Sessions – 30 minutes each (or 60 minutes each)

2:30 – 3:00                        Personal time

3:00 – 3:30                        Walk or sit

3:00 – 3:30                        Walk or sit

3:30 – 4:00                        Walk or sit

4:00 – 4:30                        Walk or sit

4:30 – 5:00                        Walk or sit

5:00 – 5:30                        Walk or sit

5:30 – 6:30                         Dinner

Meditation Hall, Evening Session – 60 minutes sits, 15 minute walks

6:30 – 6:45                         Walking

6:45 – 7:45                         Sitting

7:45 – 8:00                         Walking

8:00 – 9:00                         Sitting

9:00                                     Bed

Formal Practice Time Totals:

Sitting time total:       7 hours

Walking time total:    2 hours & 15 minutes

Of Special Interest

Scroll to Top